Salento Primitivo Puglia IGT
(Husets vin)

En dejlig kraftig vin fuld af moden frugt og med en snert af krydderi.

Området og producenten:
Salento Primitivo kommer fra regionen Salento, syd for byen Taranto, som ligger i den syditalienske provins Puglia. Salento-området udgør den egentlige "hæl" i den italienske "støvle".
Primitivo-vinstokkene har en gennemsnitsalder på 25 år og yder et årligt høstudbytte på 120 hl pr. hektar.

Vinen:
Vinen bærer betegnelsen IGT, Indicazione Geografica Tipica, en vinkategori indført ved lov i Italien1992. Kategorien svarer nogenlunde til det franske Vin de Pays.
Primitivo-druen blev i midten af 1990erne ved en DNA-test "afsløret" som stamfader til Californiens "store" rødvinsdrue Zinfandel.

I glasset:
Salento Primitivo dufter af stor moden frugt med masser af mørke bær. Smagen er fløjlsblød med mørk frugt og en anelse kryderi.

Vinen er en fremragede ledsager til grill-retter, rødt kød, vildt og ost med moden smag.

Serveringstemperatur: 16-18°C
I Leoni, Barolo DOCG

Kongernes vin og vinens konge - Barolo! Fremstillet på den kraftfulde Nebbiolo-drue.

Området og producenten:
Den nordvestitalienske region Piemonte, der ligger for foden af Alperne, er kendt for sine kvalitetsvine, og Barolo er den mest kendte af alle vinene fra Piemonte. I et lille nøje afgrænset og bakket område, hvor landsbyen Barolo er centrum, ligger et areal på 1190 ha, der ejes af mere end 1200 vinavlere.

Nebbiolo-druen stammer fra Piemonte og har sandsynligvis fået sit navn efter ordet nebbia, som betyder tåge. I oktober og november, hvor druerne skal høstes, rammes området af tåge, som skyldes, at fastlandsklimaet i Piemonte tempereres af luftstrømme, som kommer ind gennem Tanaro-dalen og bringer lidt køligere temperaturer og efterårståge med sig. Kombinationen af køligere temperaturer og efterårståge giver Nebbiolo-druerne en langsom modning.

Vinen:
”I Leoni” er lavet på den kraftfulde Nebbiolo-drue, høstet fra marker tæt på byen Alba.

I glasset:
Vinen har en smuk teglstens rød farve med orange skær. Duften byder på kaffe, tobak og mint. En kraftfuld og samtidig fløjlsblød vin, som har potentiale til at gemmes, men efter en dekantering kan den nydes allerede nu.
En fornem ledsager til rødt kød, vildt, fuglevildt, ragout, kalv, lam og stærk ost.

Serveringstemperatur 18-20°C
CaMarta, Amarone della Valpolicella DOC

Amarone della Valpolicella er vinen der taler til sjælen. Her er saft, kraft og blød frugt pakket ind i charmerende italiensk karakter.

Området og producenten:
Amarone er en fremstillingsform, der anvendes i Valpolicella-regionen, og det er kun vine herfra, der må bære betegnelsen Amarone. Amarone er italiensk, og betyder den store bitre. Valpolicella er beliggende øst for Gardasøen, og er et bakket landskab med god soleksponering for vinstokkene. Druerne er lokale, og hovedparten er Corvina med mindre mængder af Rondinella og Molinara. Jorden består af tør kalksten, som hviler på en hård undergrund af kalksten. Et veldrænet og meget velegnet voksested for Valpolicella-distriktets klassiske druesorter.

Vinen:
Vinen er fremstillet af druer høstet i Valpolicella-regionen, og sammensætningen er 70 % Corvina, 20 % Rondinella og 10 % Molinara. Druerne er høstet ved optimal modenhed og sidenhen tørret frem til presning i slutningen af januar måned. Herefter har mosten gennemgået gæring under temperaturstyrede forhold, under 26 °C. Den færdige vin lagrer herefter i 2 år på store egetræsfade inden aftapning. Denne vin er drikkemoden nu, men vil kunne udvikle sig positivt frem til 2016 under optimale betingelser.

I glasset:
Herlig typisk Amarone med bitter chokolade og varm moden frugt i smagen. Duften byder på læder, brombær og syltede blommer. I munden er vinen fyldig med et krydret element, samt stor dyb frugtkarakter. Den lille sødme er med til at give god balance og enlang eftersmag.

En god ledsager til lam, okse og kalvekød.

Serveres ved 16-18°C.
Traiano Ripasso Valpolicella DOC

Super balanceret og saftig Ripasso. Her begynder Amaronens karakter at spille ind med et godt bid og en lille sødme.

Området:
Dette er området der ligger øst for Gardasøen i bakkerne mod Verona. Her plantes de lokale druer og vinen fremstilles på metoder der ikke ses andre steder i verden.

Til Ripasso-metoden bruges de upressede skaller fra produktionen af Amarone. Valpolicella-vinen lægges på Amarone-skallerne, hvor den bringes til en anden gæring. Efter denne gæringsproces lagres vinen på gamle fade indtil aftapning.

Vinen:
Til Valpolicella vin bruger man altid de lokale druesorter. Corvina er den drue der giver den bedste karakter med masser af dyb mørk frugt og intensitet i vinen. Herudover bruger man Rondinella og Molinarra er de to andre druer i området, som er med til at skabe balancen i vinen. Denne Ripasso er fremstillet på perfekt modne druer, der gennemgår en moderne vinificering på ståltank. Efterfølgende gennemgår vinen malolaktisk gæring på ståltank hvor den også opbevares frem til januar måned. Herefter lægges den til andengæring sammen med Amarone skind og rester i en periode af 5 7 dage. Denne proces tilfører vinen dens karakteristiske let bitre søde stil. Så lagres en del af vinen på barriques i 10 12 måneder inden vinen aftappes.

I glasset:
Den flotte røde farve i glasset understreges af duften af friske røde kirsebær, små blommer og et lille strejf af mørk chokolade. Fylden i mundhulen er godt balanceret af tanninerne. Her er igen noter af kirsebær og det lidt karakteristiske bitre element fra gæringen med Amarone resterne.

Dette vil være en glimrende ledsager til vinterens kraftfulde gryderetter og modne oste.

Serveres ved 16-18 grader.
Viña Tarapacá, Reserva Carmenère

En topklasse Carmenère fra Maipo Valley i Chile. Dette er druen der giver kraftfuld blød vin med en anelse krydderi i eftersmagen. Perfekt afstemt til julens kraftige mad.

Området og producenten:
I Chiles klima har Carmenère mulighed for at modne perfekt. Det er en drue, hvor høsttidspunkt er altafgørende for, om balancen i vinen bliver korrekt. Viña Tarapacá har nu erfaringen til at producere Carmenère på højt niveau. Dette er en vin i flot balance med masser af moden frugt og en stor blødhed. Samtidig fornemmes tydeligt Carmenère druens karakteristika; en lille smule frisk krydderurt.

Chiles vinproduktion begyndte allerede før år 1600, men først efter 1850 blev produktionen for alvor lagt i faste rammer. Franske specialister blev ansat til at undersøge forholdene, for derved at finde frem til de druesorter, der egnede sig bedst til jordbund og klima i det centrale Chile.

Klimaet ligner på mange måder det, man finder i det franske Middelhavsområde, dog med en betydningsfuld "detalje"; den kolde, polare Humboldt-strøm, som løber langs Chiles kyst og har stor indflydelse på klimaet i vindistrikterne.

Carmenère-druerne kommer fra det chilenske vindistrikt Maipo Valley, den mest berømte vinregion, lige syd for hovedstaden Santiago, hvor horisonten domineres af Andesbjergenes sneklædte tinder.

Jordbunden i området består mest af aflejringer af vulkansk oprindelse og er rig på salte og mineraler samt ler og granit fra de omkringliggende bjerge.

Vinen:
Druerne til denne vin kommer fra Viña Tarapacás egne marker i Maipo Valley. Vinstokkene er mere end 15 år gamle. Druerne er plukket i hånden i slutningen af april måned ved optimal modenhed. Vinifikationen er foretaget i ståltanke med jævnlig overpumpning af mosten for, at trække mest mulig farve og koncentration fra drueskallerne. Efter gæringen blev omkring 50 % af vinen lagret på franske og amerikanske egetræsfade inden aftapning på vingården.

I glasset:
Vinen er mørk rød i glasset med herlig moden duft. Her er noter af grillet peberfrugt og skovens mørke bær. Smagen er medium fyldig med bløde tanniner og en anelse sødme fra fadlagringen. Her er noter af solbær, blåbær og mørk chokolade.

En god ledsager til kraftfulde retter, mørk sauce og lidt sødt på siden aftallerkenen.

Serveringstemperatur 16-18°C.
Epicuro, Aglianico Beneventano

Her er Syditaliens svar på Norditaliens store Nebbiolo vine: Barolo og Barbaresco. Aglianico er en drue, der minder meget om Nebbiolo med lidt af den samme tanninstruktur og finesse. Her sydpå er resultatet dog vine med lidt mere sødme og venlighed.

Området og producenten:
Producenten Epicuro ejer 40 hektar vinmarker i området øst for Rom og køber desuden druer og vin fra mange interessante områder i det sydlige Italien. Familien bag firmaet har mange års erfaring i at udvælge de bedste partier af vin, så pris og kvalitet hænger sammen. På deres vineri arbejder de med moderne teknikker indenfor vinproduktion, og råder både over rustfriståltanke, hvor de primært arbejder med koldfermentering, samt små vintønder og store vinfade af kroatisk eg. De sammensætter vinene, så der er kompleksitet og god druetypisk smag samt masser af kvalitet for pengene.

Beneventano er områdets navn, og er et underområde i Campanien i det sydlige Italien. Her arbejdes der intenst med Aglianico-druen, som trives godt i det varme klima i det sydlige Italien. Druen stammer oprindeligt fra Grækenland, hvor den stadig findes. I Syditalien findes druen i flere forskellige områder og skaber vine af stor variation. Mest kendt er vinene fra Vulture i Basilicata, men her i Beneventano fremstilles vine, der i dag tiltrækker sig stor opmærksomhed.

Vinen:
Denne vin er fremstillet 100% på Aglianico-druer høstet i efteråret fra marker beliggende i Campania i syditalien. Vinificationen begynder med presning og udblødning af skallerne i 7 dage for at opnå en mørk rød farve samt bløde tanniner i den endelige vin. Gæringen finder sted ved en kontrolleret temperatur på ca. 15°C for at give kølig frugt i vinen. Efter endt gæring lagres vinen på rustfri ståltanke inden aftapningen på flaske.

I glasset:
Epicuro, Aglianico Beneventano IGT står intens mørk rød i glasset med fine næsten violette reflekser. Duften er koncentreret og tæt med frugtrige toner og lette florale elementer. Smagen er blød, kraftfyldt og fyldig. Der er masser af solmoden frugt, som er med til at gøre vinen let krydret. En flot lang eftersmag vidner om en vin på højt niveau.

En god ledsager til stegt kød, pizza, pastaretter og ost.

Serveringstemperatur: 16-18°C.
Hayes Ranch Zinfandel - Wente Vineyards

En kraftfuld Zinfandel der giver hele spektret af smagsoplevelser. Her er tæt varm krydret og blød frugt. Dette er vinen til grillmaden hele året.

Området og producenten:
Wente blev grundlagt for mere end 125 år siden, og er det ældste familiedrevne vinfirma i Californien. I dag drives vineriet af fjerde og femte generation. Vineriet er beliggende i Livermore Valley, et førsteklasses vinområde, øst for San Francisco. Familien har altid stået for traditionelle værdier, kombineret med ny viden og deres fokus på kvalitet blev i 2011 belønnet, da det anerkendte magasin Wine Enthusiast udnævnte vineriet til American Winery of the Year.

Nogle af Wentes vinmarker er beliggende på en gammel flodbund, der er tørret ud. Her er høj koncentration af mineraler, hvilket tilfører vinene kompleksitet. Andre marker ligger på gammel sandstens jord. Fordelen ved forskellige typer jordbund er, at man kan fremstille vine på forskellige druer. Livermore Valley er beliggende tæt ved San Francisco Bay, og påvirkes kraftigt af den kølige luft, der strømmer ind om natten fra Stillehavet. Derved køles druerne ned om natten og varmes op om dagen, hvilket giver mere aromatiske druer.

Wente familien har dyrket deres egne marker siden begyndelsen i 1883, og har indført deres eget Farming for the Future program for at passe bedst muligt på deres jord. Ved at passe på jorden har både lokalsamfundet og hele planeten det bedre.

Vinen:
Denne smagsfulde Zinfandel er iblandet en anelse Barbera og Petite Sirah. Druerne er høstet fra tre forskellige marker i den nære kystregion. Gæringen er foretaget med temperaturstyring i ståltanke, og efterfølgende er vinen lagret i 20 måneder på egetræsfade. Ambitionen er, at fremstille en Zinfandel i den typiske amerikanske in your face stil med kraft, saft og blød afslutning.

I glasset:
Dyb lilla farve med ekspressiv duft af brombær, læder og lidt fad. Tæt smag med god rensende frugtsyre og modne tanniner. Der er noter af mørke røde bær, brombær og hindbær. En typisk Zinfandel med god længde i smagen.

Denne Zinfandel er velegnet til kraftige retter med masser af krydderi.

Serveres ved 16-18°C.
La Finca, Malbec/Merlot

En herlig rødvin, hvor frugten er høstet flot moden, og fedmen kommer fra det optimale klima i Argentina.

Området og producenten:
Finca La Celia er beliggende 100 km. syd for Mendoza by i Uco Valley, som er et af de mest interessante underområder i Mendoza regionen. Her skinner solen mere end 300 dage om året, men med en beliggenhed mere end 1000 meter over havet er der en god kølighed i området samt stor forskel på nat- og dagtemperatur, hvilket tilfører druerne mere intensitet og nerve.

Jordbunden er basisk med sandholdig jord, som giver en god dræning. Vinmarkerne får vand fra Tunuyán floden, der udspringer i Andesbjergene, og med eget vandreservoir på 50 millioner liter kan Finca La Celia sikre vinstokkene optimal vanding gennem hele vækstsæsonen. Vinmarkerne er beplantet med øje for kvalitet frem for kvantitet.

Finca La Celia blev grundlagt i 1882 af Eugenio Bustos. Vineriet gik i arv i familien frem til 2000, hvor det blev opkøbt af Viña San Pedro Tarapacá Wine Group, som er en af de førende vinproducenter i Sydamerika. Efter opkøbet er vineriet blevet moderniseret, og i dag er de meget fokuseret på at passe på deres omgivelser gennem et minimum brug af sprøjtemidler og mest mulig genbrug overalt i produktionen. Hos Finca La Celia går stolte traditioner og innovation hånd i hånd.

Vinen:
La Finca er fremstillet på et blend af Malbec og Merlot-druer. Druerne er høstet i starten af marts måned, og gæringen styres til en temperatur på 24 grader. Her udtrækkes masser af farve og koncentration fra druerne. En del af vinen lagres på egetræ i kortere tid, for at tilføre en anelse vaniljesmag. Resten af vinen lagres på ståltanke, for at bevare den rene sprøde frugt i vinen. Vinen tappes på ejendommen inden afskibning.

I glasset:
Fin rød farve i glasset med en bouquet der styres af røde bær som kirsebær og hindbær. Vinen er medium fyldig i munden med bløde tanniner og en bred palet afrøde bær fra skoven. Fin balanceret afslutning.

En god ledsager til kalve-, lamme og oksekød.

Serveres ved 16-18°C.
Bellingham, Big Oak Red

Denne robuste blanding kombinerer klassisk solbær intensitet fra Cabernet Sauvignon med saftige morbær og krydderier fra Shiraz i en perfekt afbalanceret blanding. En lækker og saftig vin der er nem at drikke.

Producenten og området:
Historien om Bellingham tager sit udgangspunkt i Franschhoek Valley hvor vingården blev grundlagt i 1693. Efter at firmaet fik nye ejere i 1940'erne, har det gennemgået en stor udvikling, så i dag står Bellingham stærkere end nogensinde. Det har altid været målet at søge nye trends og strømninger i markedet samtidig med, at man har holdt fast i traditionerne. Resultatet er vine med stor spredning på både druesorter og smagsretninger. Spændende, moderne, livlige. Sofistikerede uden at være snobbede, oversøiske med en klassisk karisma. Egenskaber der gør, at Bellingham er kendt og solgt over hele verdenen og stadig er en favorit på hjemmemarkedet.

Vinen:
Det storslåede egetræ Big Oak på Bellingham Manor er et kendetegn for grundlæggerparret Bernard og Fredagh Podlashuks elskede have. Det var i skyggen af dette træ, de første vine fra Bellingham blev aftappet med håndkraft, og hvor venner og familie af The Pods samledes for at fejre livet i Franschhoek Valley.

De to druetyper høstes i hånden i slutningen af marts og gæres separat sammen med skindet, før de gennemgår en malolaktisk gæring på ældre franske egetræsfade. Herefter modnes druerne yderligere 9 måneder på egetræsfade før de blev stukket sammen til en vin, der viser det bedste af begge druesorter.

I glasset:
I glasset er vinen dybrød og op af glasset strømmer intense noter af mørke bær, krydderier og sort peber. Her er en mediumfyldig og elegant vin med smag af saftige sorte og blå bær, mørk chokolade og krydderi. Vinen har en fin struktur med flotte tanniner og en frugtrig afslutning, der bare bliver ved.

Dette er en vin, de fleste vil kunne lide, og som passer til næsten alle lejligheder. Nyd den til en grillet bøf, en god burger, lam, krydret pastaretter og modne oste.

Serveringstemperatur: 16-18 grader.
Stony Creek, Shiraz, Winemakers Selection

Kraftfuld og mørk Shiraz, en perfekt ledsager til godt kød: Australien byder på optimalt klima for denne drue og i underdistriktet Padthaway udfolder den sig smukt.

Området og producenten:
Padthaway er beliggende i South Australia, på vejen fra Adelaide til Melbourne. Dette område er først blevet plantet til i 1960erne og med høj fokus på kvalitet. Dette har ført til, at nogle af Australiens bedste vine kommer fra denne kystnære region. Området er nabo til Coonawarra og i 1940 fandt man ud af, at Padthaways klima og jordbund minder meget om naboens. Derfor minder vinene her også meget om deres. Jordbunden er mest kendt for sit store indhold af limsten, der giver en god dræning i overfladen, og holder godt på de få vandressourcer i undergrunden. Der fremstilles vine på mange forskellige druer i området, men Shiraz vinene er dem med størst succes. Generelt er vinene meget elegante, med en god intensitet.

Stony Creek byder på en rigtig flot og typisk Shiraz. Høstet fra relativt gamle vinstokke, hvilket giver god intensitet i vinen.

Vinen:
Druerne er høstet ved optimal modenhed og gennemgået en lang gæring. Dette gøres for at trække god farve og intensitet ud af druerne. Efter endt gæring er vinen lagret for yderligere kompleksitet, inden den er blevet tappet.

I glasset:
Denne Shiraz er dyb sort med herlig ekspressiv duft af blommer, sorte kirsebær og lidt friskkværnet peber. Smagen balancerer med harmonisk cremet struktur og lang fylde med en hel palet af frugtaromaer.

Server Stony Creek, Shiraz til en godt stykke kød, for eksempel fra grillen.

Serveres ved 16-18°C.
Epicuro, Vermentino Lazio

Epicuro Vermentino kommer fra Lazio området omkring Rom. Her er sol og sommer pakket på flaske - klar til din terrasse!

Området og producenten:
Lazio distriktet er provinsen, der omkranser Rom. Historisk set har vinene fra området besiddet en anelse sødme. Nu produceres der hvidvine med flot rank frugtsyrestruktur og elegance. Sødmen er lagt på hylden, og vinene er generelt mere tørre med god intensitet. Området er optimalt kuperet med skiftende jordbundsforhold, der har et stort indhold af sand og vulkansk jord. Klimaet er naturligt styret af Middelhavet med afkølende vinde.

Producenten Epicuro indkøber druer og vin fra mange interessante områder i det sydlige Italien. De sammensætter vinene, så der er kompleksitet og god typisk druesmag. De har mange års erfaring i at udvælge de bedste partier med vin, så pris og kvalitet hænger sammen i stor stil.

Vinen:
Denne hvidvin er fremstillet på Vermentino-druer, der modner relativt sent. De bedste eksemplarer kommer netop fra Lazio i midten af støvlelandet. Mosten er gæret under temperaturkontrol, for at bevare mest mulig typicitet og druekarakter. Vinen er efterfølgende sammenstukket og lagret på ståltanke inden aftapning på flaske.

I glasset:
Frisk strågul i glasset med en herlig duft og smag af frisk melon, grønne æbler og en anelse citrus. Vinen er mediumfyldig med en elegant frugtkarakter. En behagelig finesserig vin med god tør afslutning.

En god ledsager til lette fiskeretter, salat og milde oste.

Serveres ved 8-10°C.
Stony Creek Riverland Rosé

En herlig kraftfuld rosé fra Riverland i South Australia. Shiraz-druen viser her sine elegante sider med stor frugtkompleksitet og friske krydderurter. En rosé der bringer smilet frem!

Området:
Riverland er beliggende i South Australia. Det er et vinområde, der er vokset op omkring Murray River i tiden efter 1. verdenskrig. I dag er området domineret af vinproduktion og citrusfrugter. Et meget stabilt klima og konstant vandforsyning fra Murray River er med til, at sikre rigtig gode betingelser for at dyrke vindruer med vedvarende høj kvalitet. De senere år er kvaliteten steget markant i Riverland, da man er begyndt på en mere streng klonselektering for at få druer med højere kvalitet. Fokus på innovation og høj kvalitet, giver vine med stor intensitet og flot balance.

Vinen:
Shiraz-druerne til denne rosé er høstet i april måned. Efter drueselekteringen foregår gæringen på temperaturstyrede ståltanke, for at bevare friskheden i vinen. Den flotte dybe farve opnår rosévinen ved, at skallerne ligger sammen med mosten i op til 24 timer. Efterfølgende sammenstikkes vinen og lagres i kortere tid på tanke for at få en øget tæthed i smagen.

I glasset:
Flot dyb pink i glasset med en stor ekspressiv duft af kirsebær, jordbær og rabarber. En levende vin i munden med herlig frugtintensitet, mineralitet og en lang balanceret eftersmag.

En oplagt ledsager til grillet lyst kød, salater eller blot et glas på terrassen.

Serveres ved 5-8°C.
Det Italienske Pizzaria & Bøfhus | Torvestræde 4, 7800 Skive - Danmark | Tlf.: 97520519 | detitalienskebofhus@gmail.com